top of page

Květákovo cuketový krém s bílým vínem a zázvorem



Víno použijeme do základu a zcela ho vypaříme, takže po něm v polévce zůstane jen jeho nasládlá chuť.

• 1 květák a 1 střední cuketa

• 2 cm zázvoru a 2 stroužky česneku nastrouhané najemno

• 1 šalotka najemno

• 1 dl bílého vína

• 1 l vývaru nebo vody

• 2 řapíky celeru

• sůl, pepř, drcený kmín a muškátový oříšek

• 1 brambora oloupaná a na kostičky

V hrnci rozpálíme olej a dáme na něj opéct šalotku. Po 2 minutách přidáme česnek se zázvorem a necháme rozvonět, zhruba na 10 vteřin. Pak podlijeme směs vínem a necháme ho zcela vypařit. Následně přidáme celer a opékáme další 3 minuty, nebo dokud nezměkne. Pak už přidáme jen pokrájenou cuketu, brambor a květák, sůl, pepř a kmín necháme 20 minut vařit, nebo dokud květák nezměkne. Před mixováním polévky ještě přisypeme muškátový oříšek a můžeme podávat. Navrch jsme nastrouhali parmazán a natrhali trochu čerstvého tymiánu. Dobrou chuť🧡

Comments


bottom of page