Suroviny: 4 větší mrkve, 1 kostka uzeného tofu (cca 150g), 1/2 kostky bílého tofu, 1 menší červená cibule, 1 stroužek česneku, hrst nasekaných slunečnicových semínek, polévková lžíce drceného lněného semínka, olivový olej, sůl, pepř, uzená paprika, kurkuma, majoránka.
Postup: Na olivovém oleji krátce orestujeme nasekanou cibuli a mrkev, přidáme po 1/2 lžičce koření a sůl. Podlijeme malým množstvím vody a dusíme tak, aby mrkev zůstala trošku křupavá a necháme chladnout. Mezitím do velké misky nastrouháme uzené tofu na jemno, přidáme všechna semínka, prolisovaný česnek a bílé tofu – to nejprve v menší misce rozmixujeme s vodou a troškou soli na jemnou konzistenci, v pomazánce bude místo majonézy. Smícháme vše ostatní, můžeme ještě dokořenit, případně můžeme přidat malinko vody kvůli konzistenci.
TIP: Pomazánku si vychutnejte s žitným chlebem ke snídani nebo s knackebrotem na odpolední svačinu. Vždy doplňte čerstvou zeleninou. Doporučujeme také pomazánku spestřit nasekanými ořechy, my použili asi 7 vlašských.
Comments