Shakshuka (šakšuka) s červenou čočkou



Tradičně snídaňový pokrm jsme si upravili dle chuti a obsahu spíže. A výsledek chutná ještě lépe než originál.

• půl červené nebo žluté papriky nakrájené najemno

• šalotka najemno

• 6 žampionů

• hrnek uvařené červené čočky

• plechovka krájených rajčat

• hrst mraženého hrášku

• 2 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku

• lžička římského kmínu

• 1/2 lžičky kajenského pepře (přidejte nebo uberte podle toho, jak máte rádi pálivé)

• 4 vejce

• hrst nasekané petrželky

• sůl a pepř

• kozí sýr (může být i feta, čedar nebo jiný dle chuti)

Nejprve jsme nechali zpěnit šalotku na oleji, přidali jsme k ní papriku a nechali změknout. Pak jsme přidali houby, sůl a pepř a nechali společně opékat, dokud houby nezměknou. Další přišel do pánve protlak, všechno koření a opět jsme asi 2 minuty zvolna opékali. Směs jsme zalili plechovkou rajčat, přidali hrášek, opět jsme osolili a nechali prohřát. Po asi 5 minutách jsme přimíchali čočku a vytvořili jsme ve směsi 4 důlky na vajíčka. Rozklepli jsme vejce a jedno po druhém jsme je nalili do důlků. Pánev doporučujeme přikrýt pokličkou nebo druhou větší pánví, aby se vajíčka rychleji zatáhla. Nakonec jsme pokrm zasypali kozím sýrem, ještě jednou osolili a posypali petrželkou. Dobrou chuť🧡