Falafel a salátek z hrušek a pečené řepy



na salátek:

- červená řepa (2 velké nebo 4 malé)

- čerstvá petržel

- 1 hruška

- 1 mozzarela

- kozí sýr nebo feta

- sezam

- 3 PL olivového oleje


Den předem jsme upekli 4 ks menší červené řepy - do alobalu jsme dali snítku tymiánu, celou řepu a lžíci oleje.

Takto jsme pekli 90 minut na 220°C nebo dokud řepa nezměkla. Salát se pak sestával z oloupané a nakrájené řepy, 1 nakrájené hrušky,

kobminace kozího sýru a mozzarely, sezamového semínka, lněného semínka (každé po 1 PL), nakrájené petrželky a olivového oleje.

Dle chuti přidíme sůl a pepř (záleží i na kombinaci zvoleného sýra).


Falafely:

- 2 konzervy fazolí - 800 g (nejlépe černé nebo červené)

- 1 bílá cibule

- 6 stroužků česneku

- petržel nebo koriandr

- 1 limetka

- 3 ČL římského kmínu (nedoporučujeme nahrazovat obyčejným kmínem)

- 2 lžičky prášku do pečiva

- 4 lžíce oleje

- cca 4-5 vrchovatých lžic cizrnové mouky (lze použít i celozrnnou pšeničnou nebo kukuřičnou)


V robotu jsme rozmixovali cibuli s česnekem a petržel i se stonky, olej a limetkovou šťávu.

Pak jsme přidali fazole, prášek do pečiva, kmín a sůl a umixovali jsme jemnou směs.Tu jsme pak přendali do mísi a postupně zapracovali mouku. Cílem je hutná ale stále krémová konzistence směsi. Falafely buďto opeřeme na pánvi s trochou oleje do zlatova z obou stran nebo pečeme na 180°C 15 minut z každé strany.

Dobrou chuť!🧡