na salátek:
- červená řepa (2 velké nebo 4 malé)
- čerstvá petržel
- 1 hruška
- 1 mozzarela
- kozí sýr nebo feta
- sezam
- 3 PL olivového oleje
Den předem jsme upekli 4 ks menší červené řepy - do alobalu jsme dali snítku tymiánu, celou řepu a lžíci oleje.
Takto jsme pekli 90 minut na 220°C nebo dokud řepa nezměkla. Salát se pak sestával z oloupané a nakrájené řepy, 1 nakrájené hrušky,
kobminace kozího sýru a mozzarely, sezamového semínka, lněného semínka (každé po 1 PL), nakrájené petrželky a olivového oleje.
Dle chuti přidíme sůl a pepř (záleží i na kombinaci zvoleného sýra).
Falafely:
- 2 konzervy fazolí - 800 g (nejlépe černé nebo červené)
- 1 bílá cibule
- 6 stroužků česneku
- petržel nebo koriandr
- 1 limetka
- 3 ČL římského kmínu (nedoporučujeme nahrazovat obyčejným kmínem)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 4 lžíce oleje
- cca 4-5 vrchovatých lžic cizrnové mouky (lze použít i celozrnnou pšeničnou nebo kukuřičnou)
V robotu jsme rozmixovali cibuli s česnekem a petržel i se stonky, olej a limetkovou šťávu.
Pak jsme přidali fazole, prášek do pečiva, kmín a sůl a umixovali jsme jemnou směs.Tu jsme pak přendali do mísi a postupně zapracovali mouku. Cílem je hutná ale stále krémová konzistence směsi. Falafely buďto opeřeme na pánvi s trochou oleje do zlatova z obou stran nebo pečeme na 180°C 15 minut z každé strany.
Dobrou chuť!🧡
Comments