top of page

Domácí bazalkové pesto



- 50 ks lístků bazalky

- 40 g nastrouhaného parmazánu

- 40 g piniových ořechů (lze použít i mandle, vlašské ořechy, para ořechy, ...)

- 100 ml kvalitního olivového extra panenského oleje

Aby nám pesto zůstalo hezky zelené i po pár dnech v lednici, absolvovali jsme jeden krok navíc - blanšírování.

Z rostliny jsme otrhali celé větvičky, svázali, na 3 vteřiny spařili ve vroucí vodě a následně prudce schladili v ledové vodě s 10 kostkami ledu.

Po této procedůře si bazalka ponechá krásně výraznou zelenou barvu. Nyní je důležité lístky pořádně osušit. K tomu vám pomůže odstředivka na salát nebo papírové útěrky.

Poté jsme ji už jen otrhali do mixéru, přidali sýr a ořechy, promíchali a na konec přidali olej. Celou směs jsme ještě jednou promíchali. Pesto můžete použít do salátů, směsí nebo k masu.

Dobrou chuť🧡

bottom of page