Hořčík


V přírodě hojně rozšířený prvek hořčík, je nezastupitelný element v biochemických pochodech našeho organismu.

Mezi nejbohatší zdroje patří zelená zelenina, okurky, ořechy, cereálie, ale také čokoláda a minerální voda. Dostatek hořčíku je nezbytný pro správnou funkci svalů, nervové soustavy a podílí se na zpevnění kostí. Je nepostradatelný pro uvolňování energie z glukózy. Přičítají se mu uklidňující účinky. Vstřebávání zajišťuje tenké střevo a jak už to v lidském organismu bývá běžné, čím chudší je zastoupení prvku v potravě, tím lepšího vstřebání je střevo schopné a naopak. Stejně tak ledviny mohou účinně omezit vylučování hořčíku do moči, pokud se tělu prvku nedostává. Nízkou hladinou hořčíku jsou ohroženi například alkoholici, osoby s poruchou přijmu potravy, diabetici, pacienti se zánětem slinivky, nebo osoby trpící průjmy a zvracením. Mezi příznaky nedostatku patří podrážděnost, nespavost, náladovost, náchylnost ke křečím Nejvyšší dostupnost tohoto prvku ze všech přijímaných potravin je z mléka. Podobně dobrým zdrojem jsou mandle a dále je slušně dostupný organicky vázaný hořčík ve formě chlorofylu ze zelené zeleniny, ovšem bez tepelné úpravy. Hůře je na tom hořčík obsažený v cereáliích, kde je vázán na fytin, který omezuje jeho vstřebání.

Pojďte se hodit do pohody dostatečným příjmem hořčíku