top of page

Jak nakopnout imunitu

Podzim při

chází a je potřeba udělat něco navíc, abychom se vyhnuli brzké návštěvě lékaře. Dáme Vám několik tipů na možná trochu překvapivé potraviny, které pomohou nastartovat a udržet Váš imunitní systém.

Následující potraviny podpoří Váš imunitní systém. Viry, bakterie a další choroboplodné zárodky nebudou mít šanci!

1.      Vývar

Poctivá slepičí polévka dokáže víc, než krabička drahých léků. Aminokyseliny z vývaru dokáží ovlivnit pohyb zánětlivých buněk, cystein se podílí na zřeďování hlenu a obsah solí v horkém vývaru také zamezí usazování hustého hlenu ve vašich průduškách. Pokud do vývaru přidáte česnek a cibuli máte „imunitní zázrak“ v jednom talíři.

2.      Ovesné a ječmenné potraviny

Zrna těchto obilovin obsahují beta-glukany, zajímavé polysacharidy, které dokáží modifikovat náš imunitní systém a mnohé studie potvrzují antimikrobiální a antioxidační schopnosti silnější než má například populární echinacea.

3.      Jogurt

Živé jogurty plné probiotických bakterií udržují naše střeva a střevní sliznici v adekvátní kondici. Střevní sliznice je jednou z nejdůležitějších součástí našeho imunitního systému a studie potvrdily, že pravidelná konzumace správného jogurtu opravdu omezí počet dnů, které bychom museli strávit v posteli z důvodu chřipky a infekcí dýchacích cest.

4.      Batáty nebo sladké brambory

Když mluvíme o imunitě, nesmíme zapomenout i na kůži, která je nedílnou součástí imunitního systému. Podobně jako střevo je kůže první linie obrany proti bakteriím, virům a jiným útočníkům. Aby kůže zůstala pevná a zdravá potřebuje vaše pleť vitamin A. Ten, stejně jako vitamin C, hraje významnou roli v produkci pojivové tkáně. Jedním z nejlepších způsobů, jak přidat vitamín A do svého jídelníčku je prostřednictvím potravin s obsahem beta-karotenu – například z batátů (sladkých brambor), ty jsou bohaté i na vitamin C. Podobně jako další oranžové plodiny – mrkev nebo dýně.

5.      Česnek

Tento starý známý kuchyňský pomocník obsahuje účinnou látku allicin, s prokázaným účinkem proti bakteriím i plísním. Píše se, že aby se protiinfekční účinek projevil, je potřebné spořádat alespoň  6 stroužků týdně.

6.      Čaj

Lidé, kteří pijí denně 5 šálků černého čaje po dobu 2 týdnů mají ve své krvi 10 krát více interferonu, který je mocným bojovníkem proti virům. Aminokyselina, která je odpovědná za tento imunitní boost, L-theanin, je bohatě obsažena v obou druzích populárních čajů, tedy čajích černých i zelených.

7.      Hovězí

Nedostatek zinku patří k obvyklým deficitům mezi dospělými, zejména pak mezi  vegetariány a těmi, kteří vynechávají v jídelníčku hovězí maso. Přitom hovězí je jedním z hlavních zdrojů tohoto prvku, který umí aktivovat naši imunitu. Už mírný nedostatek zinku může zvýšit riziko infekce, protože je při něm negativně ovlivněn vývoj bílých krvinek. Hovězí maso je navíc ideálním zdrojem bílkovin, které jsou obecně základním stavebním kamenem buněk, protilátek i jiných složek imunitního systému.

8.      Houby

Po staletí lidé na celém světě používají houby, aby posílili imunitní systém. Současní vědci už vědí proč. Houby jsou bohaté na různé druhy beta glukanů, které modifikují tvorbu a aktivitu bílých krvinek. Shiitake, Maitake nebo u nás běžná hlíva ústřičná dokáží udělat největší imunitní úder.

9.      Mušle

Selen, hojně zastoupený v tkáních měkkýšů jako jsou ústřice, humři, krabi a škeble, pomáhají bílým krvinkám produkovat cytokiny, signální bílkoviny, které prostřednictvím imunity dokáží vyhánět viry a bakterie z těla ven. Navíc mořské ryby, jako je losos, makrela, sleď a další jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánětlivou odpověď organismu.

Není to úžasné, že se stačí dobře a pestře najíst a člověk udělá pro svoji imunitu více, než kdyby utrácel za drahé léky a preparáty v lékárně?

bottom of page