top of page

Minerální voda


Prameny minerálních vod upoutávaly svojí neobvyklou chutí, vůní, někdy i teplotou pozornost člověka již od nepaměti a staly se základem léčebného lázeňství v celé Evropě. Současná nabídka pramenitých (stolních) a minerálních vod pro léčebné využití je poměrně široká, ale výrobci často pod tlakem spotřebitelů provádí různé úpravy složení, chuti, barvy i obsahu oxidu uhličitého a dalších látek.

Minerální voda je podle „lázeňského zákona“ je zdrojem přírodní minerální vody přirozeně se vyskytující podzemní voda původní čistoty, stálého složení a vlastností, která má z hlediska výživy fyziologické účinky dané obsahem minerálních látek, stopových prvků nebo jiných součástí, které umožňují její použití jako potraviny a k výrobě balených minerálních vod.

Podle celkové mineralizace rozdělujeme minerální vody na velmi slabě (Evian), slabě (Rajec, Dobrá voda, Aquilla, Toma), středně (Magnesia, Korunní, Mattoni), silně (Poděbradka, Hanácká) a velmi silně mineralizované (Zaječická, Šaratice, Bílinská, Vincentka, Mlýnský pramen). Podle chemického složení na vody uhličité, sirné, jodové a ostatní.

Minerální vody v pitném režimu slouží především k úhradě potřeby vody (asi 1,5 l denně) a minerálních látek. Již ztráta tekutin kolem 2 % vede ke zřetelné únavě a poklesu výkonnosti, 5% dehydratace může vyvolat přehřátí, selhávání oběhu a šokový stav. Mírná, ale chronická dehydratace, může způsobit poruchy funkce ledvin, např. přispět ke vzniku močových kamenů, zánětu močových cest, rakoviny konečníku a močového měchýře, vyvolat zácpu, negativně ovlivňovat některé kardiovaskulární choroby. Pocit žízně, který je vyvoláván hypotalamem, nastupuje pozdě, až při 1% dehydrataci. Jako základ pitného režimu nejsou vhodné středně a silně mineralizované vody a neměli by je pít kardiaci, hypertonici, ani pacienti s ledvinovými a žlučovými kameny, vyloučeni jsou i kojenci. Množství středně mineralizovaných vod by mělo dosahovat nejvýše 0,5 l denně a silně mineralizovaných ještě méně 300 ml, protože zde hrozí díky vysokému příjmu sodíku vznik hypertenze a poruchy acidobazické rovnováhy.

Kromě pití jsou minerální vody využívány i v rámci koupelových léčebných postupů v lázeňské péči. Při pití silně mineralizovaných vod je nejčastějším cílem zlepšení střevní peristaltiky nebo zvýšení tvorby a vylučování moči s tvorbou ve vodě lépe rozpustných solí. Příkladem může být kyselina močová, která je ve vodě špatně rozpustná a její ukládání v kloubech způsobuje dnu. Ale její sodné a draselné soli jsou ve vodě lépe rozpustné a jejich vylučování snižuje hladinu volné kyseliny močové v krvi. Nejčastěji je v této indikaci využíván Rudolfův pramen. V minerálních vodách často zastoupený síranový aniont se nevstřebává, ve střevě společně s dalšími ionty zadržuje značné množství vody a působí tak jako spolehlivé tzv. salinické projímadlo. Navíc hořečnatý kationt ve střevě stimuluje vylučování enzymu cholecystokinin-pankreozyminu, který zvyšuje střevní peristaltiku. Takto se chovají minerální vody s vysokým obsahem síranových aniontů, hořečnatých a sodných kationtů (Šaratica, Zaječická). Pro pití minerálních vod s vyšší koncentrací minerálních látek existuje celá řada omezení. V případě hypertenze nebo otoků nejsou vhodné minerální vody s vysokým obsahem sodných kationtů (Vincentka) a při ledvinovém selhání jsou zakázány vody s vysokým obsahem hořečnatých kationtů (Šaratica, Zaječická), pacienti s onemocněním štítné žlázy musí konzultovat s lékařem pití Vincentky (vysoký obsah jódu).

Jako příklady uvádíme základní účinky a omezení u na trhu dostupných velmi silně mineralizovaných vod:


Bílinská kyselka Refluxní choroba jícnu, ledvinné kaménky, dna, onemocnění dýchacích orgánů. Kontraindikace: hypertenze, otoky končetin (pro vysoký obsah sodíku).


Rudolfův pramen Převažuje močopudný účinek, odstraňování bakterií, písku a kaménků z močového traktu, má nízký obsah síranů a sodíku, proto voda nemá projímavé účinky.


Šaratica Funkční zácpa, poruchy žlučových cest, dyspepsie, diabetická enteropatie, stavy po operacích. Výrobce uvádí možnost konzumace i několika litrů denně, rovněž považuje vodu za vhodnou pro těhotné. Kontraindikace: ledvinné selhání.


Vincentka Příznivý vliv na funkci sliznic a hladinu immunoglobulinů, pití i inhalace při zánětech dýchacích cest a hlasivek, poruchách metabolizmu, vředové chorobě (žaludek, dvanáctník), cukrovce, jako zdroj jódu (25 ml denně). Výrobce doporučuje konzumovat 2× denně 300 ml 30 minut před jídlem. Kontraindikace: hypertenze, otoky končetin (pro vysoký obsah sodíku), onemocnění štítné žlázy


Zaječická Zácpa, nadýmání, hemoroidy, obezita, ateroskleróza, dna. Výrobce doporučuje konzumovat 100 až 400 ml ráno na lačno nebo večer před spaním. Kontraindikace: ledvinné selhání. Mírně hořkou chuť lze úplně odstranit smísením s Bílinskou kyselkou.

bottom of page