Ovesná kaše s datlovým sirupem



Suroviny: 1 hrst jemných ovesných vloček, 1 polévková lžíce datlového sirupu, 1 polévková lžíce kokosu, 2 polévkové lžíce sušených brusinek, skořice na dochucení, vroucí voda

Postup: ovesné vločky v misce přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut bobtnat, poté přidáme datlový sirup, skořici a směs promícháme. Dozdobíme brusinkami a kokosem.

Datle jsou druh ovoce, který roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jedná se o tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou tvořeny převážně ze sacharidů. Mají nízký obsah vody a jsou bohatým a významným zdrojem vitamínu A a vitamínu B, draslíku, chlóru, železa a mědi. Jedná se o skvělý a rychlý energetický zdroj pro lidský organismus, proto jsou jedinečné pro doplňování energie při dlouhých vytrvalostních aktivitách jako např. maratonu, ultramaratonu nebo při přípravě na ně.