INGREDIENCE
200 ml zakysané smetany
85 g třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
5 lžic rozpuštěného másla
180 g kukuřičné mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 kg švestek
máslo na vymazání plechu
pohanková krupice na vysypání plechu
Drobenka:
80 g ovesné mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla
1/2 lžičky skořice
POSTUP
1. V míse promícháme pěkně dohladka zakysanou smetanu, krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. V druhé, menší misce promícháme mouku s práškem do pečiva, nasypeme je do těsta a vše pečlivě spojíme.
2. Pekáček nebo zapékací mísu o rozměru 20 x 30 cm důkladně vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou, vlijeme do něj těsto a rovnoměrně jej rozetřeme.
3. Předehřejeme troubu na 180 °C. Švestky vypeckujeme, rozkrojíme je napůl a slupkou dolů je rozprostřeme na těsto, aby byla celá plocha pokrytá.
4. V míse špičkami prstů propracujeme mouku s cukrem, máslem a skořicí na drobenku. Drobenkou pak posypeme koláč. Koláč pečeme v troubě asi 50 minut.
Comentarios