Bezlepkový švestkový koláč



INGREDIENCE

200 ml zakysané smetany

85 g třtinového cukru

1 sáček vanilkového cukru

2 vejce

5 lžic rozpuštěného másla

180 g kukuřičné mouky

1/2 sáčku prášku do pečiva

1 kg švestek

máslo na vymazání plechu

pohanková krupice na vysypání plechu

Drobenka:

80 g ovesné mouky

50 g moučkového cukru

50 g másla

1/2 lžičky skořice

POSTUP

1. V míse promícháme pěkně dohladka zakysanou smetanu, krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. V druhé, menší misce promícháme mouku s práškem do pečiva, nasypeme je do těsta a vše pečlivě spojíme.

2. Pekáček nebo zapékací mísu o rozměru 20 x 30 cm důkladně vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou, vlijeme do něj těsto a rovnoměrně jej rozetřeme.

3. Předehřejeme troubu na 180 °C. Švestky vypeckujeme, rozkrojíme je napůl a slupkou dolů je rozprostřeme na těsto, aby byla celá plocha pokrytá.

4. V míse špičkami prstů propracujeme mouku s cukrem, máslem a skořicí na drobenku. Drobenkou pak posypeme koláč. Koláč pečeme v troubě asi 50 minut.