Špaldové rohlíky



INGREDIENCE: půl kg hladké špaldové mouky, 1 hrnek mléka, půl kostky droždí, 4 pl. lžíce másla, 3 lžičky soli, 3 lžičky cukru

Ozdoba: 1 vejce, mák, lněné semínko, dýňové semínko,... Odlijeme si část odměřeného mléka, které lehce ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj kostku droždí, promícháme, dále přidáme lžičku z mouky, trochu cukru a trochu soli a necháme vzejít kvásek.

Do mísy vložíme zbytek mouky, soli, cukru, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Nakonec kvásek. Důkladně prohněteme. Těsto dáme na 30 min na teplejší místo. Těsto rozdělíme na cca 10 bochánků, každý vyválíme na placku a srolujeme do rohlíku. Necháme dokynout cca 15 min, potřeme vajíčkem a posypeme mákem, semínkem,... Pečeme v předehřáté troubě 15 min na 220 st.