• 1 malá dýně
• 1 vanička odtučněného tvarohu
• 2 paličky česneku
• 1 větší cibule
• olivový olej
• sůl, pepř, muškátový oříšek, uzená paprika
Malou dýni hokkaido jsme rozpůlili, vydlabali a oloupali. Nakrájeli jsme obě poloviny na měsíčky a dali péct do trouby na 190°C společně s 2 paličkami česneku a 1 větší cibulí (česneku můžete ubrat, pokud chcete pomazánku méně česnekovou). Zeleninu jsme nesolili, jen zakápli olivovým olejem. Po 30-35 minutách by měla být zelenina krásně měkká a zkaramelizovaná na povrchu. Nechali jsme ji vychladnout a poté jsme ji všechnu přendali do mixéru společně s vaničkou odtučněného tvarohu (česnek jsme vymačkali ze šlupek) a 2 lžícemi olivového oleje. Osolili jsme a opepřili dle chuti a přidali špetku muškátového ořechu a uzené papriky. Na servírování jsme pomazánku ještě zasypali troškou uzené papriky a černým sezamem. Pomazánka má nasládlou a hutnou chuť, takže se k ní výborně hodí rajčata, kyselé okurky, či jiná kyselejší zelenina.
Comentarios